Weidevogelmonitoring 2019

Een groep enthousiaste vrijwilligers zijn zaterdag 20 april en zaterdag 18 mei het gebied in geweest om een weidevogelmonitoring uit te voeren. Tijdens de twee telrondes zijn alle weidevogels genoteerd met daarbij de gedragingen. Hierbij is onderscheid tussen o.a. territoriaal, nest indicerend en alarmerend gedrag dat duidt op jongen. Dit jaar heeft de monitoring plaatsgevonden in het gebied tussen Nieuwkoop, Ter Aar en Aarlanderveen.

Tijdens de eerste telronde zijn met name veel kieviten en grutto’s waargenomen met nest indicerend gedrag. Ook liepen de eerste kieviten al rond met pullen. Tijdens de tweede telronde waren het aantal kieviten met pullen overduidelijk toegenomen en ook zijn er een flink aantal grutto’s waargenomen met kuikens. De meeste grutto’s en kieviten vertoonde tijdens de tweede telronde echter nog nest indicerend gedrag.

De monitoring is afgesloten met een gezamenlijke lunch, waarbij de verhalen uit het veld met elkaar zijn gedeeld. Mede dankzij het fantastische weer, was de weidevogelmonitoring 2019 een groot succes.